Deşi nu se mai oferă gratuit, punga din plastic este cel mai des folosită de români. O organizaţie vine cu soluţia "verde şi economică pe termen lung": sacoşa refolosibilă, din pânză. Sursa: ADRIAN NICOLAE
Aproximativ 75% dintre români fac cumpărături în hipermarketuri şi în magazinele de tip "discount" şi preferă pungile din plastic, deşi acestea nu se mai oferă gratuit. Aşa arată un studiu GfK, potrivit căruia, 43% dintre clienţii marilor magazine din România preferă pungile din plastic sau pe cele din rafie, refolosibile.
Deşi 44% dintre cei 430 de români care au răspuns la sondajul on-line al GfK au declarat că ar alege sacoşele din material textil, la ultimele şase "vizite" la hipermarket, românii au cumpărat tot pungi din plastic, în proporţie de 55%, în timp ce doar 11% au ales sacoşe din pânză, subliniază autorii studiului. Asta, în condiţiile în care, întrebaţi despre efectul asupra mediului, respondenţii au etichetat pungile din plastic ca nefiind biodegradabile faţă de cele din pânză, pe care le văd ecologice.
Mai mult, acelaşi studiu arată că 80% dintre cei chestionaţi sunt de părere că sacoşa din plastic este ieftină şi uşor de pliat, 54% că e refolosibilă, în timp ce 63% consideră că sacoşa din material textil poate fi utilizată de mai multe ori, iar 65% că este rezistentă.
În concluzie, 42% dintre români sunt convinşi de faptul că sacoşa din pânză - disponibilă doar în magazinele "de cartier" (marile magazine preferând, ca variantă "verde" punga din hârtie) - este o alegere ecologică.
Mai ieftin pe termen lung
Totuşi, românii se plâng de preţul sacoşei din pânză, 54% considerând că acesta e prea mare. Dar, crede Gabriela Ticu, marketing manager la Asociaţia ViitorPlus - care a început să producă sacoşe din pânză şi care a comandat studiul GfK -, românii nu sunt suficient de informaţi în