Ordonanţa 50/2010 privind creditele populaţiei a început să ridice nelămuriri la Bruxelles. Comisia Europeană a transmis guvernului, săptămâna trecută, o scrisoare prin care cere lămururi referitoare la modul în care s-a transpus în legislaţia românească directiva europeană în domeniu, au declarat pentru EVZ surse guvernamentale. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Mai multe prevederi ale OUG 50 i-au nemulţumit profund pe bancheri, şi în special faptul că prevederile acesteia se aplică şi pentru contractele în derulare. Aşadar, chiar în scrisoarea de intenţie pentru FMI, autorităţile române s-au angajat să analizeze actul normativ, pentru a asigura "armonizarea totală cu legislaţia UE, mai ales în ceea ce priveşte neretroactivitatea".
Pe de altă parte, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, ne-a declarat recent că OUG 50/2010 va face "curăţenie" printre contractele încheiate în anii de "isterie a creditării"şi va impune, în primul rând o relaţie transparentă între bănci şi clienţi. El a afirmat că aplicarea prevederilor ordonanţei şi pentru contractele în derulare a fost agreată la Bruxelles.
"Am discutat şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, care ne-au spus că directiva poate fi extinsă. Ştiţi foarte bine isteria creditelor solicitate de români. Aplicarea ordonanţei doar din momentul apariţiei nu putea să rezolve mare lucru", a spus, atunci, Cerbulescu.
Potrivit acestuia, România e "un caz mai deosebit". De altfel, de la momentul apariţiei ordonanţei, peste 2.500 de sesizări de la clienţii băncilor au fost depuse la ANPC.
Legea de aprobare a OUG 50 se află acum pentru dezbatere în Camera Deputaţilor, cameră decizională. Bancherii se vor adresa preşedintelui Traian Băsescu căruia îi vor solicita să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, dacă actul normativ va fi adoptat de Came