Silvia Demeter a lăsat Marea Britanie pentru România, unde a început câteva proiecte de conservare a vechilor case din Transilvania.
La 35 de ani, arhitecta Silvia Demeter a renunţat la cariera din Marea Britanie şi a revenit în România pentru a restaura vechile case săseşti. A luat această decizie, după ce "s-a îndrăgostit iremediabil" de satul Meşendorf, din judeţul Braşov, una dintre cele mai frumoase aşezări săseşti de la noi - aşa cum o descriu studenţii Silviei.
Arhitecta a pus pentru prima dată piciorul în Meşendorf acum cinci ani. Pe atunci, locuia la Oxford, iar firma la care lucra a fost contactată de Fundaţia Eminescu Trust, în căutarea unui specialist pentru proiectele din Transilvania.
FOTO evz.ro
Casele săseşti din Meşendorf, restaurate
"O căsuţă din care rămăseseră doar zidurile şi care, cu doar doi ani înainte, era una dintre cele mai frumose din sat", asta a marcat-o pe Silvia Demeter când a a juns în Meşendorf. Casa a fost părăsită de proprietari, aşa că, a fost distrusă complet de săteni, care au văzut în ea o sursă de materiale de construcţii.
"Era situată în centrul satului, în apropierea bisericii fortificate şi a rondului de dans. Dispăruseră însă acoperişul, feresterele, podelele, anexele, chiar şi şura. Am decis imediat că această casă trebuie salvată şi astfel am devenit mândra proprietară a ruinelor", povesteşte Silvia.
Meşendorf, cea mai bună gazdă pentru lecţii de zidărie
Pasionată de conservarea vechii arhitecturi încă din copilărie, Silvia Demeter s-a specializat în asta departe de casă. În Marea Britanie, mai exact la Oxford, a urmat cursurile unui masterat în Conservare Arhitecturală, iar în 2004, a câştigat o bursă SPAB (Society for the Protection of Ancient Buildings).
"Acel an a fost definitoriu pentru cariera şi viaţa mea. A fost un an de practic