Asigurările private de sănătate se conturează ca o alternativă viabilă, dar şi singulară la sistemul public, încă rudimentar şi nereformat.
Sistemul public de sănătate din România este unul dintre cele mai slabe din Europa, iar acest fapt îl demonstrează nu doar tragediile petrecute în ultima vreme, ci şi mai multe studii ale organismelor de profil. Aceasta este şi una dintre concluziile trase de specialiştii prezenţi la Forumul Internaţional de Sănătate, unde asigurările private au fost catalogate ca fiind vitale pentru România, cel puţin până când sistemul public va fi reformat. Poliţele private au, de altfel, şi un potenţial semnificativ de dezvoltare, în contextul în care, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, majoritatea românilor (60%) ar alege să se trateze în afara graniţelor dacă ar avea posibilitatea. Până şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, a ales să se trateze în Austria, deşi intervenţia pe care a suportat-o se efectua şi în România.
„Este din ce în ce mai evident faptul că sistemul public de asigurări de sănătate nu funcţionează pentru a asigura un minimum de servicii normale pentru majoritatea persoanelor aflate în situaţia de a apela la aceste servicii. Numai în ultimul an au existat cazuri intens mediatizate, în care sistemul public de sănătate a avut grave erori de funcţionare, cu urmări tragice pentru pacienţi", spune Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări. Un rol în acest sens îl vor avea şi autorităţile. „Cea mai importantă sarcină a ministerului Sănătăţii o va constitui liberalizarea sistemului de spitale publice pentru asigurătorii privaţi şi pentru medici... Asigurătorul legal de sănătate trebuie să asigure serviciile sanitare de bază pentru populaţie, conform principiilor sale. În afară de aceasta, asigurătorul legal trebuie să accepte în mod obligatoriu şi serviciile spitalelor şi clinicilor private