Administraţia locală a elaborat şapte proiecte care să scoată municipiul din anonimat. 21 de biserici din Târgovişte, şapte muzee, Ansamblul Naţional Curtea Domnească şi cinci mănăstiri vor fi cuprinse în pliante şi ghiduri turistice.
După 20 de ani în care turismul a supravieţuit din inerţie la Târgovişte, administraţia locală a decis că a venit vremea să se implice. Trecutul ar putea contribui substanţial la dezvoltarea prezentă a oraşului, mai ales în condiţiile în care poate fi pus în valoare cu fonduri europene nerambursabile. Evaluarea resurselor locale pentru turism a scos la iveală peste 200 de monumente istorice, de arhitectură tradiţională, muzee şi colecţii, muzică şi costume tradiţională, ateliere artizanale, situri, festivaluri etc.
Publicitate şi în spaţiul virtual
Pornind de la această realitate, Primăria Târgovişte a iniţiat şapte proiecte privind promovarea bisericilor, mănăstirilor, muzeelor şi a monumentului de importanţă naţională Curtea Domnească. „Vrem să accesăm fonduri europene pentru a promova Târgoviştea şi monumentele sale. Obiectivele turistice au fost grupate pe secole şi s-a elaborat câte un proiect pentru fiecare secol în parte, în ideea de a reuşi să atragem cât mai mulţi bani europeni”, spune Gabriel Boriga, primarul municipiului Târgovişte. Proiectele, fiecare în valoare de câte 900.000 de lei, vor fi finanţate în procent de 98% de către Uniunea Europeană, administraţia Târgoviştei având obligaţia să vină cu o contribuţie proprie de doar 2%. „Stau în Târgovişte de când mă ştiu. Vă mărturisesc sincer că nu cunosc mare lucru despre istoria monumentelor din oraş. Nu am avut surse de informare. E mare lucru dacă se vor realiza proiectele despre care vorbiţi. Copiii noştri vor avea de unde învăţa”, spune Viorica Apostol, o târgovişteancă de 45 de ani.
Aşteptăm cu 15% mai mulţi turişti
În 18 luni de