Trei călugări, hirotonisiţi în Italia, ţin slujbe în localitate, chiar dacă nu le este recunoscut statutul. Reprezentanţii BOR îi consideră „rătăciţi de la dreapta credinţă“, dar călugării îşi văd liniştiţi de treabă şi lucrează la construcţia propriului aşezământ monahal.
Reacţia BOR faţă de iniţiativa călugărilor nu i-a impresionat pe sătenii din Copăceana. Aceştia chiar se declară fericiţi că satul lor are o mănăstire şi că au la cine să apeleze în caz de nuntă sau înmormântare.
„Este bine că ne-au ridicat şi nouă mănăstire. Noi suntem bătrâni şi nu ne mai putem duce în capătul celălalt al satului, la biserica veche. Slujbele părinţilor sunt foarte frumoase. Ei fac liturghia la fel cu ceilalţi, nu este nicio diferenţă. Am fost şi într-o parte şi în alta şi ştiu ce zic“, a spus Mărioara Ursache, mândră că soţul ei, Vasile, a muncit la ridicarea mănăstirii.
Hirotonisiţi în Italia
Călugării din Copăceana nu sunt recunoscuţi de Episcopie, care a verificat trecutul lor. Astfel, s-a descoperit că mănăstirea este condusă de Petru Ionuţ Dorobăţ (stareţul Serafim), din comuna Fălciu, şi Ionuţ Anghel (părintele Glicherie), din Brăila.
Ulterior, acestora li s-a alăturat şi Veniamin Ilie, tot din Brăila. Aceştia, supăraţi că nu au reuşit să fie hirotonisiţi în ţară, au mers în Italia, unde au devenit preoţi cu ajutorul unui fals prelat.
Aceasta nu este singura neregulă descoperită de reprezentanţii Episcopiei. Călugării de la Copăceana au construit mănăstire în locul unei simple locuinţe, pe pământ nesfinţit.
„Am drepturi şi libertăţi“
„Dacă ai autorizaţie să construieşti o casă, nu poţi să o transformi peste noapte în mănăstire“, a spus Titi Creangă, secretarul comunei Fălciu. În replică, stareţul Serafim ameninţă cu judecata. „Pământul românesc nu este proprietatea Bisercii Ortodoxe