Dacă va ajunge la putere, PSD va introduce o cotă progresivă de impozitare. Această propunere este aruncată în bătălia electorală însoţită de nişte argumente care nu sunt decât nişte minciuni crâncene.
Prima manipulare aruncată de liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta, este că o cotă unică de impozitare este un apanaj al partidelor de dreapta şi că o stângă responsabilă şi grijulie cu cei sărmani trebuie să introducă un impozit progresiv.
Bulgaria a trecut la cota unică în 2007, când la putere se afla Partidul Socialist. În Slovacia, unde cota unică există din 2004, premierul social-democrat Robert Fico a stat la putere între 2006 şi iulie 2010.
A doua dezinformare este că acest sistem de impozitare (e drept, tânăr - există doar de 15 ani pe scena economiei mondiale) este o excentricitate pe care numai câteva ţări exotice l-au adoptat. Fals, în zona Europei de Est, majoritatea ţărilor au cotă unică: România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, cele trei ţări baltice, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia şi Albania. Poate că există un motiv pentru care toate aceste economii emergente au adoptat cota unică şi nici una dintre ele nu a renunţat încă la aceasta. În plus, Ungaria va introduce, cel mai probabil, acest sistem de impozitare. În Polonia şi Grecia, ţări cu cotă progresivă, au existat dezbateri aprinse pe această temă, iar mai multe state din componenţa SUA aplică "flat tax" cu succes.
A treia categorie de argumente strâmbe în favoarea cotei progresive se plasează în jurul teoriei "impozitarea diferenţiată aduce mai mulţi bani la buget". În 2004, când România aplica un impozit progresiv (vă mai amintiţi, oare, cum era?), colecta la buget din salarii mai puţin raportat la procent din PIB decât în oricare din anii următori, în care a existat cota unică.
Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echili