În vârful cel mai sudic al Peloponesului, parcă împungând Mediterana, se află faimoasa regiune Lakonia, unde se produce unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline ale Greciei. Aici, măslinii se cultivă de peste trei milenii şi jumătate, iar această tradiţie este vizibilă în primul rând în calitatea uleiului obţinut.
Bucureştenii care au vizitat standul Greciei la ultima ediţie a Bucharest Food Festival s-au putut bucura şi ei de acest produs special, cu o aciditate de numai 0,36% (mult redusă, dacă ne gândim că, îndeobşte, uleiul de măsline are o aciditate de 0,8% care poate urca, în unele cazuri, până către 2%), ceea ce îl recomandă inclusiv pentru persoane cu probleme digestive.
"Lakonia are cele mai favorabile condiţii din lume pentru producerea unor măsline şi implicit a unui ulei de calitate", ne spunea Cristina Barcun, cea care a promovat uleiul de Lakonia la BFF. "La noi sunt veri calde şi uscate şi ierni blânde, care au permis cultivarea neîntreruptă a măslinilor încă din cele mai vechi timpuri. Solul are o compoziţie unică, este bogat în minerale, livezile de măslini sunt bătute de briza marină, iar coastele muntoase permit o expunere mare la soare."
NU DOAR PLAJĂ...
Printre atracţiile Greciei la Bucharest Food Festival am mai enumera brânzeturile specifice şi plăcintele de tot felul, care au făcut deliciul consumatorilor. Prezentă pentru prima dată la o ediţie a acestui festival, Grecia şi-a făcut simţită prezenţa încă din prima zi, printr-un minunat spectacol folcloric. "Încercăm să ne facem cât mai vizibilă ţara, care a avut parte de un an mai dificil", declara Nickos Diakolios, directorul reprezentanţei de la Bucureşti al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei. "Vrem să arătăm că Grecia înseamnă mai mult decât plaje frumoase pe timpul verii, că avem de oferit uleiuri şi măsline foarte bune, brânzeturi