Toamna americana a anului acesta nu este una tihnita. Americanii vor hotari cum vor arata Congresul si Senatul si cat de multa influenta mai au sloganurile lui Obama asupra poporului american. In ultimele saptamani, doi dintre cei mai apropiati consilieri ai Presedintelui Obama au demisionat, fiecare din ei din cauze diferite. Fostul Sef al Cancelariei Prezidentiale (Chief of Staff) Rahm Emanuel, poate cel mai apropiat colaborator al Presedintelui, a hotarat sa candideze la primaria orasului Chicago si Larry Summers, consilierul economic al Presedintelui, a hotarat ca stresul in aceasta perioada nu-i prieste. Ieri a demisionat si Generalul Jim Jones, consilierul militar al Presedintelui American. Zile grele la Casa Alba, fara discutie.
Sperantele intr-o redresare rapida a crizei, care a inceput la mijlocul anului 2008 in forma ei financiara, s-a dezvoltat primind dimensiuni globale si tinde sa ajunga la ultimul ei stadiu, care nu va fi nici scurt si nici usor pentru nimeni. America este amenintata astazi de cel mai crancen dusman economic pe care un stat il poate intalni, deflatia. Nimeni nu recunoaste, nimeni nu vrea sa discute despre asta, aproape ca o boala medievala, despre care daca nu discuti, s-ar putea sa te ocoleasca, nu-ti va intra in casa, nu-si va face cuibul in familia ta, afacerea ta, nu vei patimi.
Totul a inceput dintr-un viol al bunului simt si al logicii economice - o piata a ipotecilor subprime de 1.200 de miliarde de dolari, o alta a derivatelor, nereglementata si netransparenta, de 62.000 de miliarde de dolari, tranzactii private [equity de tip buyout] de 50 de miliarde pentru companii ciclice, fonduri de risc devenite publice, fara ca publicul sa-si dea seama la ce se expune, un imens vitel de aur pe care toti si-au dorit sa-l mulga.
In ultimele trei-patru decade, America s-a transformat in doua lucruri: primul,