O pandemie cu efecte si implicatii dezastruoase ar putea izbucni oricand, cu toate ca medicina a atins un nivel in care descifrarea originilor si mecanismelor de raspandire a bolilor infectioase se fac destul de repede.
In statele bogate si civilizate au fost exterminate, de-a lungul timpului, boli extrem de severe cu evolutii imprevizibile. Insa, acestea continua sa faca ravagii in statele in curs de dezvoltare, si ar fi o chestiune de timp pana ca ele sa se extinda.
Schimbarile climatice si folosirea excesiva a antibioticelor pot fi doua dintre cauzele unor focare noi de infectie cu virusuri necunoscute. Aceste focare ar putea pune in pericol viata oamenilor Terrei. Clima tot mai incinsa si umeda a Pamantului poate duce la extinderea arealului tantarului anofel, purtator al malariei. Jungla, habitatul natural al tantarului Aedes, responsabil cu transmiterea febrei galbene si a celei dengue, ar putea avea un echivalent in marile aglomeratii urbane.
Febra galbena, numita astfel dupa icterul pe care il cauzeaza, are un antidot concretizat intr-un vaccin, insa, odata contacta boala, ea nu are nici un tratament cunoscut care-i poate veni de hac. Dovada sta in epidemiile care au izbucnit in anul 2008 in Paraguay si Coasta de Fildes, epidemii carora autoritatile le-au facut fata cu greu. Pentru febra dengue nu exista, din pacate, un vaccin, iar cei care contacteaza boala nu pot sa se bazeze decat pe noroc si pe ajutorul divin.
Boli cu origine incerta
Au existat, in trecut, anumite boli care au facut ravagii in diverse regiuni ale globului, avand o origine incerta. Din aceasta cauza, pot sa apara oriunde si oricand. Un astfel de exemplu este SARS(Sindromul Respirator Acut Sever), o pneumonie atipica ce este cauzata de o mutatie a unui virus de origine animala. Gripa aviara, cum mai este ea cunoscuta, a facut 800 de