Piata alimentelor imbogatite cu fibre a explodat dupa ce nutritionistii au descoperit numeroasele beneficii pe care le aduc digestiei.
De la paine, iaurt, cereale, sucuri de fructe si pana la deserturi, fibrele par sa fie peste tot. Dar sunt alimentele imbogatite cu fibre atat de benefice pe cat se vorbeste? Exista avantaje si dezavantaje, spun specialistii, asa cum se intampla de obicei cu orice aliment "minune".
Dezavantajele alimentelor imbogatite cu fibre
O problema ar fi aceea ca nutritionistii sustin ca nu toate fibrele sunt egale ca proprietati. Ei cred ca o dieta bogata in fibre obtinute din surse naturale (de exemplu din fructe, legume si cereale integrale) iti va aduce mai multe beneficii decat o dieta compusa din alimente care nu le contin in mod normal, dar care sunt imbogatite cu fibre.
Aditivii din fibre, ca inulina, maltodextrina si polidextroza, ar putea sa nu iti ofere aceleasi beneficii pentru starea de sanatate ca o dieta bogata in mod natural in fibre, potrivit Shine.com.
Avantajele alimentelor imbogatite cu fibre
Noi ar trebui sa consumam 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii, dar majoritatea oamenilor au parte doar de 14 grame in total pe zi, ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de cantitatea recomandata. Fibrele sunt importante din foarte multe motive.
Printre cele mai importante beneficii se numara:
- Imbunatatirea sistemului digestiv prin accelerarea tranzitului intestinal.
- Prevenirea afectiunilor cardiace: O dieta scazuta in grasimi si grasimi saturate, dar bogata in fibre solubile, poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului si poate preveni bolile de inima. Unele studii au aratat ca cei care mananca alimente bogate in fibre au un risc mai scazut de atac de cord.
- Combaterea cancerului: Fibrele pot aj