Situatia dezastuoasa din Mexic a determinat o multime de oameni cu bani, companii si banci, sa exploreze posibilitatea transferului de capital in alte parti ale lumii.
Incertitudinea politica din SUA ii forteaza sa caute alte tari. Asa se face ca angajeaza diversi specialisti sa investigheze mai multe tari fost-comuniste, ca Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria.
Un amic al meu, pe care il voi numi Juan, impreuna cu alt economist si un inginer cu studii legale, au fost alesi si angajati de un mare concern de companii mexicane, printre care Pemex, Bancomex, Azteca, Gigante etc. si au fost trimisi pe o perioada de peste un an in Romania, sa studieze viata economica si politica.
S-au intors in mai 2010, si dupa cateva luni au redactat un raport confidential, de peste 2.000 de pagini, enumerand toate plusurile si minusurile pe care un investitor strain e bine sa le cunoasca despre Romania.
Juan a fost amabil sa-mi permita accesul la "Estudio de Factibilidad sobre Economia y Politica Rumena" (Studiu asupra posibilitatilor economiei si politicii romane").
Din datele culese de acest grup reiese ca au calatorit extrem de mult, peste tot, de la Constanta la Hunedoara, de la Galati la Resita, de la Iasi la Oradea, oprindu-se si fotografiind intreprinderi lasate in paragina, rauri si lacuri, ce ar putea oferi posibilitati turistice, terenuri agricole etc.
Absolut totul e vazut prin prisma pragmatismului de afaceri, iar partile negative sunt documentate cu exemple reale, culese si verificate local, cu primarii, jandarmeria sau sefii de politie.
Am retinut mai multe elemente care ar trebui sa fie cunoscute si de romani.
Fortele de munca, in general, sunt abundente si costa cu mult mai putin decat in Mexic.
Nivelul de educatie tehnica este acceptabil, desi lipseste tehnologi