Milioane de cupluri au datoria morală de a-şi creşte copiii fără a-şi uita părinţii. Una din patru femei şi un bărbat din cinci ajunşi la 50 de ani au în grijă o altă persoană, spun cercetătorii britanici.
„Pentru familii ca a mea, grija pentru cei mai în vârstă nu este doar o a doua natură, ci este o datorie morală. Însă nu trebuie să abuzăm de spiritul de sacrificiu dacă vrem ca familia să supravieţuiască. Asta nu este o problemă pentru anumite familii sau pentru guvernanţi, ci este problema tuturor. Generaţia sendviş este cea mai chinuită din societate şi merită o pauză", declară Trevor Phillips, preşedintele Comisiei de Egalitate şi Drepturile Omului (EHRC) din Marea Britanie, scrie „The Daily Telegraph".
Citiţi şi:
Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine"
Un raport realizat de EHRC arată că milioane de oameni fac parte din „generaţia sendviş", adică sunt nevoiţi să aibă grijă în acelaşi timp de copii, dar şi de părinţi. Studiul avertizează că această presiune asupra familiilor ameninţă „legătura sufletească" dintre membrii lor. Trevor Phillips este de părere că dacă societatea nu se adaptează la nivelul ridicat de longevitate, dar şi la stresul vieţii moderne, riscă să transforme „celula de bază a societăţii" într-o povară.
„Una din patru femei şi un bărbat din cinci, aflaţi la vârsta de 50 de ani, au cel puţin o persoană în grijă", spune Phillips. Cu toate acestea, este imposibilă crearea unei „societăţi corecte", în care fiecare obţine aceleaşi avantaje. „Oamenii sunt îngrijoraţi că unii copii îşi încep viaţa fără un sprijin moral sau social cum au alţii de vârsta lor. Nu toată lumea pleacă din acelaşi loc", spune el. Raportul de 700 de pagini face şi o radiografie asupra discriminării din Marea Britanie, relevând faptul că, deşi în prezent societatea este mai tolerantă decât în anii ‘70, nu este echidistantă cu toţi, iar cri