Creşterile mult prea rapide pe care băncile locale le-au înregistrat în „anii de glorie" se întorc acum împotriva lor, forţându-le să adopte un model bazat pe prudenţă.
Pentru a putea relua creditarea şi, implicit, pentru a susţine creşterea economică, băncile trebuie să îşi schimbe din temelii strategiile de business, susţine fostul preşedinte al BCR Nicolae Dănilă, într-o prezentare postată pe site-ul BNR. „Principalul risc pe care şi-l asumă o bancă comercială este cel de nerambursare a creditului de către debitori. Creşterea semnificativă a creditelor restante şi îndoielnice din 2007 şi până în 2010 arată că băncile nu au calculat bine acest risc. Comportamentul băncilor, aşa cum îl relevă analiza evoluţiei creditelor neperformante, pare să fi fost condus de ideea economiilor de scală, în sensul în care creşterea expansivă a volumului activităţii de creditare ar fi permis acceptarea unor pierderi din credite neperformante", spune Dănilă.
Schimbare de paradigmă
În opinia oficialului BNR, trebuie evidenţiată trecerea băncilor la un model de business riscant, neadecvat condiţiilor concrete din România, „cu strategii mergând în principal pe volum (creşterea volumului creditelor, a numărului clienţilor, a activelor, a cardurilor-credit cu buletinul) şi mai puţin (aproape deloc) pe aspectele calitative (bonitatea clientului, analiza proiecţiei de cash flow, afacerea, mediul economic intern si extern, mix-ul de politici)". „În acest caz, este clar că, în vederea reluării ciclului de creştere economică şi de creditare, modelul de business al băncilor va trebui să se schimbe. Cel mai probabil, se va trece de la modelul economiilor de scală la unul care asigură o creştere solidă, însă graduală bazată pe o relaţie strânsă şi de lungă durată cu clienţii", a arătat Dănilă.
Criza şi băncile
El a explicat că apariţia crizei este legată şi de lărgir