In ciuda faptului ca in Romania nu exista foarte multe ferme mari, care sa se implice in procesarea laptelui, tara noastra se afla totusi in primele zece state producatoare de lapte din UE. Avand in vedere potentialul agricol si zootehnic al plaiurilor mioritice, Romania ar putea ocupa un loc mult mai sus.
Lipsa subventiilor, care face ca pretul la care fermierii vand laptele, de sub 1 leu pe litru, sa nu fie suficient pentru a acoperi chestuielile, dar si lipsa centrelor de colectare au facut ca doar 20% din cantitatea totala sa ajunga in industria de procesare.
"Ar fi stimulativa macar subventia care a fost anul trecut, cei 3.000 de lei vechi dati pe calitatea laptelui materie prima. Asta ar fi pentru a-si imbunatati calitatea laptelui, dupa care ar trebui sa fie un pret stimulativ, ca sa incurajam fermierii sa creasca animale. Pe noi, procesatorii, ne intereseaza un lapte bun, de calitate, si la un pret constant.
Fermierii nu vor deveni eficienti decat daca reusesc la un numar mare de capete, cam la 100 mai exact. Noi nu putem numi crescatorul de 2-3 capete fermier. Nici randamentul obtinut in ferma cu 2-3 capete nu este unul foarte bun, nici in fermele cu 20 de capete. Daca nu incurajam fermele sa aiba 70-100 de capete in sus, inseamna ca nu devenim eficienti, pentru ca noi ne luptam cu eficienta pe care o au fermierii din exterior, unde randamentul este cu totul altul", a declarat Ioan Dirzu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), pentru Ziare.com.
Problema lipsei subventiilor si a sistemelor de colectare este ridicata si de Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Acesta considera ca pretul laptelui achizionat de la fermier este destul de mic, in sensul ca nu-i acopera costurile foarte mari cu intretinerea vitelor.
"Acum se dis