Cât de mult poate reduce un stil de viaţă sănătos riscul de a te îmbolnăvi de cancer de sân? Experţii din străinătate şi cei români analizează această ipoteză.
„În general, stilul de viaţă şi alimentaţia pot preveni orice tip de cancer. Cancerul mamar este ereditar şi de aceea în cazul în care în familie au existat deja cazuri de cancer, este bine să adoptăm un stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată", recomandă doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Este un fapt: Una din opt femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân. În timp ce cercetătorii caută un tratament, toţi medicii sunt de acord că o dietă sănătoasă şi menţinerea unei greutăţi corporale normale au un impact enorm asupra incidenţei cancerului la sân în rândul femeilor. Iată care sunt principalele recomandări ale medicilor.
Menţine o greutate sănătoasă. „Obezitatea este asociată cu o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân", spune Moshe Shike, medic nutriţionist din America. Femeile ar trebui să îşi păstreze indexul de masă corporală între 18.5 şi 24.9 şi să facă exerciţii în mod regulat (cel puţin 30 de minute cinci zile pe săptămână). Colleen Doyle, director al organizaţiei American Cancer Society, spune că acest lucru poate reduce riscul cu 10-25 la sută.
Potrivit unor statistici realizate de această organizaţie mai mult de o treime din cele 550.000 de decese cauzate de cancer în cursul unui an în America sunt legate de excesul de greutate, dieta săracă şi inactivitatea fizică.
Consumă multe fructe şi legume. Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida sau varza pot apăra organismul împotriva cancerului. Verdeţurile închise la culoare (spanac, varză, salată verde, etc) conţin carotenoizi, care acţionează ca antioxidanţi.
Deşi nu există dovezi în acest moment că alimentele ecologice reduc