Osteoporoza este o afecţiune din ce în ce mai răspândită
20 octombrie este Ziua Mondială a Osteoporozei, ocazie cu care medici şi organizaţii din întreaga lume îşi propun să atragă viguros atenţia asupra acestei maladii din ce în ce mai răspândite, care afectează grav sănătatea şi calitatea vieţii a zeci de milioane de oameni în întreaga lume.
În SUA, de exemplu, există 10 milioane de persoane care suferă de osteoporoză şi 44 de milioane care prezintă riscul dezvoltării bolii, cu o incredibilă cifră anuală de 1,5 milioane de fracturi cauzate de aceasta. În Marea Britanie se înregistrează 3 milioane de astfel de cazuri, cu 230.000 de fracturi asociate anual. Se estimează că şi în perioada următoare, prin creşterea speranţei de viaţă şi modificarea drastică a traiului zilnic (alimentaţie nesănătoasă, sedentarism, fumat, alcoolism etc.), numărul de astfel de cazuri va creşte.
Vestea bună este că osteoporoza poate fi diagnosticată simplu, rapid şi nedureros în timp util şi că poate fi prevenită şi tratată.
Osteoporoza se caracterizează prin pierderea insidioasă (şi, din păcate, silenţioasă) a masei osului şi a microarhitecturii acestuia, cu fragilizare şi fractură la mişcări simple (tuse, mers, îndoire), cele mai expuse fiind vertebrele, oasele şoldului şi pumnului.
Osul este o structură activă, în continuă modelare, ceea ce presupune procese de distrucţie şi de formare permanentă. Însă, după 30 de ani, pierderea osoasă începe să depăşească sinteza, cu efecte în timp.
Osteoporoza e influenţată de soliditatea structurii osoase obţinută în primele decade de viaţă (densitatea, mărimea lor) şi depinde de factori hormonali (estrogenul şi testosteronul favorizează construcţia osoasă şi scăderea lor după menopauză amplifică riscul de boală pentru ambele sexe). Este adevărat că femeile sunt de două ori mai expuse os