Chiar dacă România are o producţie excedentară de grâu, preţul pâinii tot va creşte cu 30% până la sfârşitul anului, spun producătorii.
Anul acesta, România va exporta circa două milioane de tone de grâu, în valoare de peste 420 milioane de euro, însă producţia bună nu va ţine pe loc preţul pâinii, spun producătorii. "Grâul se exportă, pentru că e cerere mare, iar ceea ce rămâne în ţară nu ajunge pentru industria de morărit. Ba chiar vom apela la importuri din primăvară", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN. Anul trecut, România a importat 628.000 de tone de grâu pentru a acoperi necesarul intern, potrivit datelor oficiale.
Popescu spune că, până la sfârşitul anului, preţul pâinii va creşte cu aproximativ 30%, din cauza scumpirii grâului pe piaţa internă, creştere provocată de fluctuaţiile de pe piaţa externă. O afacere profitabilă pentru producătorii de grâu din România, mai ales de când Ucraina şi Rusia nu au putut să-şi mai onoreze contractele externe, din cauza incendiilor din vară. Astfel, ţara noastră, alături de Bulgaria, nu a avut decât de câştigat.
De la 1 iulie, preţul grâului s-a dublat în ţară, în timp ce pe piaţa internaţională, tona variază între 180 euro, grâul pentru furaj, şi 240 de euro - grâul folosit pentru pâine. În total, anul acesta, România va vinde pe pieţele externe grâu în valoare de peste 420 milioane de euro, potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, comparativ cu 302,9 milioane de euro, anul trecut. "Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună", a declarat Valeriu Tabără, într-un interviu acordat Mediafax.
Efectul pozitiv al evaziunii din panificaţie
Sunt însă şanse ca, până la urmă, ro