Legea prin care industriile chimică şi energetică primesc doar gaze naturale din producţie internă, de două ori mai ieftine decât cele de import, nu va mai fi prelungită, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei.
"Sunt şanse foarte mici ca legea să se prelungească", au spus sursele citate. "De altfel, în perioada de iarnă, industria chimică e oricum prima care este oprită pentru a asigura în caz de urgenţă încălzirea populaţiei", a mai precizat sursa.
Însuşi ministrul Economiei, Ion Ariton (foto), a declarat ieri că, în opinia sa, preţul gazelor naturale nu ar trebui să crească în această iarnă, nici pentru populaţie, nici pentru companii.
"Nu aş dori ca în această iarnă să scumpim preţul gazelor pentru populaţie şi nici pentru companii", a afirmat Ariton. Declaraţia ministrului este bazată pe calcule exacte, a arătat sursa respectivă.
Ariton a spus că va discuta astăzi, în şedinţa de guvern, eventuala prelungire a legii, ale cărei prevederi expiră la 31 octombrie. "Mâine (miercuri - n.r.) vom discuta cu premierul, până la 31 octombrie vom decide dacă prelungim aceste contracte. Trebuie să vedem ce se va întâmpla după 1 noiembrie", a mai spus Ariton.
Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) declarau pentru Jurnalul Naţional că din cauza distorsiunilor induse pe piaţă de măsura de stimulare a industriei chimice, preţul gazelor ar trebui să crească cu 6%. Preţul gazelor livrate populaţiei ar trebui să crească astfel cu 7%, declara recent fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu. Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi actual vicepreşedinte al PDL, spunea acum o săptămână că o scumpire cu 5%-6% a gazelor şi energiei termice "nu este un capăt de ţară".
Inclusiv cancelarul german Angela Merkel a "făcut presiuni pentru scumpirea gazelor pe partea de distribuţi