Week-end-ul acesta este dedicat Sfântului Dumitru, considerat în tradiţia populară patronul păstorilor şi al iernii pastorale. În credinţa populară, acum căldura se "ascunde" în pământ, cei care "ţin" această sărbătoare vor fi feriţi de boli tot anul, iar vitele lor vor fi ferite de atacurile lupilor. Sfântul Dumitru, numit în popor Sâmedru, este un crescător de animale stăpân pe jumătate de an şi pe iarna care vine, aşa cum Sfântul Gheorghe este stăpân pe cealaltă jumătate de an. Cei doi umblă pe pământ împreună pentru că au încheiat un legământ: Sângeorgi trebuie să înfrunzească codrul până la 23 aprilie, iar Sâmedru să-l desfrunzească până la 26 octombrie.
FOCUL LUI SÂMEDRU
De azi până duminică, în localitatea Şirnea din Braşov se organizează o sărbătoare în care tradiţionalul se contopeşte cu contemporanul, fiind cunoscută sub denumirea de "Focul lui Sâmedru". Cu această ocazie, aici are loc un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întreaga suflare a localităţii şi se strigă, în cor, formula consacrată: Pentru recolte bogate, la plecarea de la sărbătoare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile. Focurile se aprind şi pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Evenimentul se organizează pe Platoul Inima Reginei din Bran, Braşov, iar focul va fi aprins în jurul orei 19:00, urmând a fi stins târziu în noapte. Turiştii vor putea achiziţiona produse tradiţionale specifice zonei, cum ar fi brânză, pastramă de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne etc.
Pe tot parcursul celor trei zile, pe scena amenajată în locaţie vor susţine momente artistice de muzică şi dans trupe şi ansambluri din zona Bran. Invitaţii vor putea lua lecţii de da