În perioada 22-24 octombrie 2010, Muzeul Brăilei, Asociaţia de Studii pentru Arheologie Funerară - România şi Comisia 30 a Uniunii Internaţionale de Studii Preistorice şi Protoistorice organizează al XII-lea Colocviu Internaţional de Arheologie Funerară cu tema: „Armamentul şi echipamentul de luptă sau paradă - însemne ale prestigiului şi statutului social în mormintele din epocile bronzului şi fierului".
„Este pentru a treia oară, după 1995 şi 2003, când la Muzeul Brăilei se organizează un colocviu de arheologie funerară, manifestare ştiinţifică devenită deja tradiţională. Având în vedere tematica colocviului, se vor analiza, în principal, următoarele aspecte privitoare la mormintele din epocile bronzului şi fierului din Europa: a) poziţia mobilierului funerar în morminte sau lângă defuncţi (pe sexe, vârste, ierarhii), b) echipamentul şi armamentul de luptă şi paradă, c) modul în care mobilierul funerar reflectă statutul avut de defunct în societate şi concepţiile despre «lumea de dincolo»", a precizat dr. Valeriu Sîrbu, preşedintele Asociaţiei de Studii pentru Arheologie Funerară - România şi preşedinte al Comisiei 30 a Uniunii Internaţionale de Studii Preistorice şi Protoistorice.
Prin analiza acestor aspecte pe spaţii mari şi într-o perioadă îndelungată, se va încerca identificarea elementelor comune şi particulare ale mormintelor care pot reflecta statutul individului în societăţile respective.
Acesta este al XII-lea colocviu de arheologie funerară organizat în 17 ani, din care doar unul a fost în Bulgaria (Kazanluk, 1993), iar restul în România (în 1995 la Tulcea - Brăila - Slobozia - Călăraşi, în 1997, 2000 şi 2008 la Tulcea, în 2003 la Brăila şi Tulcea, în 2004 şi 2009, la Buzău, în 2005 şi 2007 la Sibiu, în 2008 la Bistriţa; se adaugă, fireşte, prezentul colocviu). La aceste manifestări ştiinţifice au participat cercetători din numeroase ţăr