Iaurtul, cerealele, pestele si alte produse alimentare de baza sunt foarte sanatoase insa, atunci cand sunt prea mult procesate, nu mai sunt la fel de bune. Cu cat un aliment este mai procesat cu atat devine mai nesanatos, un produs bun fiind unul cu o lista cat mai mica de ingrediente.
Inainte de a fi comercializate pentru consum, aproape toate alimentele trebuie procesate, aceasta operatie avand rolul de a elimina microorganismele daunatoare pentru sanatatea omului. In unele situatii insa, deoarece scopul este in principal acela de a avea un profit cat mai mare in urma vanzarii, sunt adaugate diverse substante care ofera un plus de gust, culoare si miros, dar care sunt nocive (este vorba de cunoscutii aditivi alimentari numiti si E-uri).
Potrivit livescience.com, iata cateva alimente bune care printr-o prelucrare excesiva au devenit, in unele cazuri, chiar nocive.
1. Crochete de peste (cumparate)
Crochetele de peste (sau, mai modern, fish sticks) nu sunt foarte sanatoase daca sunt cumparate deoarece au multe ingrediente ce in realitate nu sunt decat aditivi. Pestele este insa un aliment sanatos in general, deoarece este bogat in acizi grasi omega-3.
2. Iaurt
In ultimii ani, iaurtul a devenit desert, adaugandu-i-se zahar si fructe procesate. Daca vrei sa obtii un desert pe baza de iaurt adauga acasa bucati de fructe proaspat taiate si miere. Asa te asiguri ca stii exact ceea ce contine. In plus, va fi mult mai nutritiv.
3. Supa instant
Facuta in casa, supa reprezinta un aliment sanatos, putin costisitor si destul de usor de preparat. De ceva timp a aparut insa supa instant (la plic), care nu contine mai nimic bun, fiind un amestec de sare, grasimi, aditivi si conservanti.
In plus, cantitatea de sare este foarte mare. O portie contine 1.000 de miligrame de sodiu,