Serviciul de pază al Poliţiei Comunitare a funcţionat ieri pentru ultima oară, lăsând fără joburi aproximativ 140 de agenţi.
Deşi erau finanţaţi din contractele de pază pe care serviciul le încheia cu diverse societăţi sau instituţii publice, agenţii de pază au intrat şi ei sub incidenţa restructurărilor dictate de Executiv. Pentru a evita concedierea colectivă şi pentru că serviciul se autofinanţa, Primăria a propus, iniţial, înfiinţarea unei societăţi private de pază, dar proiectul a fost sortit eşecului, după ce Inspectoratul Judeţean de Poliţie a dat un aviz negativ. Joi a fost ultima zi de muncă pentru 139 de agenţi comunitari.
Majoritatea preferă şomajul
După ce săptămâna trecută 21 de agenţi de la Ordine Publică şi-au încheiat socoteala cu statul, acum a venit rândul colegilor de la Pază. Şomeri începând de azi, unii vor fi salvaţi de firmele particulare de pază, care vor prelua atât contractele, cât şi o parte din personalul de la Poliţia Comunitară. „Una dintre condiţiile impuse firmei de pază a fost păstrarea personalului. Eu am făcut antrenament cu ei şi s-au obişnuit cu cerinţele şi specificul nostru. Ar fi tare greu să o luăm de la zero cu un om nou“, spune Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Naţional al Agriculturii. Totuşi, cei mai mulţi dintre cei disponibilizaţi aleg să intre în şomaj. „Aproximativ 50% din personal va fi preluat de societăţile de pază, însă nu toţi sunt de acord cu asta. La Remat, avem şapte paznici, însă numai unul doreşte să se transfere la noua firmă de pază“, explică Laurenţiu Abaza, directorul Poliţiei Comunitare. „Eu prefer să intru în şomaj, decât să rămân la privat“, spune şi Nicolae Bucheariu, unul dintre comunitarii concediaţi.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!