Catina, despre care se crede ca ar fi originara din Asia de Sud, este un
arbust fructifer de padure ale carui beneficii se cunosc inca din
antichitate. Oricum, chinezii o folosesc de mai bine de 2000 de ani in
medicina traditionala.
La noi in tara, catina creste salbatic mai ales in zonele subcarpatice din
Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.
Catina este cel mai puternic antioxidant natural pe care, cu atata
generozitate, ni-l ofera flora noastra spontana fiind de zece ori mai bogata
in vitamina C decat citricele si mult mai bogata in betacaroten decat
morcovii.
De asemenea, pe langa bogatia de vitamina C, fructele mai contin vitaminele
A, B1, B2, B6, B9, E, K dar si minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier,
sodium.
Pentru tratarea diferitor afectiuni, de la catina se folosesc fructele,
mugurii, frunzele si scoarta.
Catina cu miere
Daca va simtiti oboist, epuizat, sfarsit, nu apelati la energizantele de
sinteza. Este deja cunoscut efectul devastator pe care uneori, le au acestea
pentru organismul uman. Folosirea produselor naturale ajuta corpul sa-si
revina la o forma optima.
Desi mierea de albine este prin ea insasi un energizant, in combinatie cu
catina devine o adevarata "bomba" de energie.
Spalati bine bobitele de catina, lasati-le sa se zvante si puneti-le intr-un
borcan de 800 de grame cam pana la nivelul a doua treimi din capacitate,
apoi umpleti borcanul cu miere de albine, de preferinta miere poliflora. Se
lasa la macerat la rece 7-10 zile dupa care amestecul se poate consuma cate
doua, trei linguri pe zi, mai putin seara.
Acest amestec este bine de dat si copiilor deoarece ii fereste de raceala,
au pofta de mancare, cura