Constipaţia, durerile abdominale şi oboseala cronică apar frecvent la persoanele cu celiachie. Se estimează că 2 la sută din români au intoleranţă la gluten, însă cei mai mulţi nu ştiu că sunt bolnavi şi pun simptomele pe seama altor tulburări digestive.
Cunoscută sub numele de boala celiacă sau celiachie, intoleranţa la gluten este o afecţiune digestivă autoimună care afectează intestinul subţire. Mai exact, persoana în cauză nu poate tolera glutenul, o proteină prezentă în cereale precum grâul, orzul şi secara. Prin urmare, atunci când organismul vine în contact cu această proteină, sistemul imunitar secretă anticorpi la nivelul intestinului pentru a crea o barieră împotriva ei. Implicit, se declanşează o reacţie inflamatorie care, în timp, distruge pereţii tubului digestiv.
„Boala celiacă este cea mai frecventă intoleranţă alimentară, întâlnindu-se pacienţi simptomatici, cu manifestări gastrointestinale şi non-gastrointestinale, dar şi pacienţi asimptomatici", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Constipaţia şi diareea, frecvente
Deoarece simptomele bolii se manifestă şi în cazul altor afecţiuni (sindromul de intestin iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă, diverticulita, sindromul oboselii cronice), celiachia este greu de diagnosticat, iar pentru mulţi medici reprezintă o enigmă.
Boala afectează toate categoriile de vârstă, cu diferenţa că, la unele persoane, apare în copilărie, iar la altele, la vârsta adultă. Cele mai frecvente simptome sunt diareea cronică, constipaţia, anemia, durerile abdominale şi balonarea. În general, astfel de simptome nu-l determină pe bolnav să ceară sfatul medicului, deoarece, de obicei, sunt asociate cu alimentaţia dezechilibrată. Primele semne de întrebare apar însă atunci când intervine scăderea rapidă în greutate, în lipsa unor modif