Dumnezeu ne-a facut omnivori, dar preotii ne indeamna, din cand in cand, la post. Din Biblie aflam ca patriarhii se ospatau cu carne de miel sau de vitel, iar traditia cu oua rosii de Paste confirma ca inca din vechime, consumul acestor alimente nu era interzis de canoane.
In timpul postului, crestinii, practicand regimui vegetarian, au simtit efectul benefic al acestui tip de alimentatie asupra sanatatii. Nu stie nimeni daca vegetarienii au aparut asa sau altfel, dar este cert ca practica alimentatiei exclusiv vegetale este veche.
Cu timpul, vegetarienii s-au inmultit fie pe fond religios, fie pornind de la efectele benefice asupra sanatatii, fie pe seama unei cutume care s-a instalat din ce in ce mai insistent.
Astazi se poate vorbi despre o moda a vegetarienilor intrucat statisticile vorbesc de aproape 15 milioane, numai in SUA, plus alte ceteva milioane in Europa.
Motivele pentru care multi renunta la carne sunt diferite, incepand cu repulsia fata de sacrificarea animalelor si pana la dezgustul unora fata de produsele din carne. Nu trebuie neglijata nici ideea conform careia hrana vegetala ne mentine tineretea.
Multi nutritionisti atrag atentia ca centenarii se recruteaza mai ales dintre vegetarieni, sau dintre cei care consuma preponderent vegetale crude - desi nici exceptiile nu sunt putine.
Altadata considerati fanatici sau hippie intarziati, vegetarienii au ajuns sa fie nu numai respectati, dar si invidiati de cei care nu se pot abtine din fata farfuriei cu gratar.
De altfel, vegetarienii sunt mai putin expusi sa contracteze o boala coronariana decat cineva care mananca sistematic carne, oua si lactate. Un vegetarian poate preveni in proportie de 90% accidentele vasculare cerebrale si in proportie de 97% infarctul miocardic. Rareori s-a vazut un vegetarian obez.
Si