Numărul din ce în ce mai ridicat al garanţiilor imobiliare scoase la licitaţie de bănci nu a provocat încă o explozie a vânzărilor de locuinţe, pentru că pe la licitaţii bate vântul.
Vânzările de locuinţe scoase la licitaţie de bănci urmează mersul întregii pieţe imobiliare: oferta creşte, cererea tinde spre zero. „Am un apartament cu două camere în Bucureşti pe care încerc să îl vând încă de anul trecut. Nu l-am vândut nici măcar la a treia licitaţie, iar acum clientul iniţial executat a reînceput să plătească din datorie", exemplifică un executor bancar care spune că, pentru a reuşi să vândă totuşi o locuinţă, este nevoie de trei până la cinci licitaţii. Menţionăm că de la a treia licitaţie băncile sunt obligate să accepte cel mai bun preţ oferit, indiferent de sumă. Iar băncile nici nu prea au motive pentru a forţa vânzarea locuinţelor pierdute de clienţii rău-platnici. „În prezent, pe calea executării silite se pot obţine preţuri medii între 50% şi 60% din valoarea rezultată în urma raportului de reevaluare, întocmit în cadrul procedurii", spune pentru RL Liviu Fenoghen, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Executorilor Bancari. Potrivit acestuia, sumele obţinute pot fi şi mai mari, în funcţie de caracteristicile locuinţei scoase la licitaţie, însă cazurile în care preţul ajunge la valoarea iniţială sunt foarte rare. De asemenea, spune Fenoghen, procentul avansat mai sus nu include şi vânzările efectuate în cadrul procedurilor de insolvenţă de care se ocupă practicienii în insolvenţă şi creditorii de la masa credală.
Fruntaşi în Europa la restanţe
Faptul că băncile nu reuşesc sau, în unele cazuri, nu vor să vândă proprietăţile executate silit nu înseamnă că piaţa nu are „potenţial". Pe lângă numărul anunţurilor de executare silită, care depăşise deja 500 în luna septembrie, un alt indiciu îl reprezintă procentul creditelor neperformante. Pot