Dezvoltarea energiei din surse regenerabile, în speţă a energiei eoliene, va avea în 2011 o influenţă în preţul energiei de 7 lei/MWh, față de 2,85 lei în acest an, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Lungu a menționat că acest impact nu înseamnă neapărat o scumpire a energiei la consumatorul final.
El a precizat că această influenţă de 7 lei/MWh se va realiza în condiţia în care se va menţine ajutorul acordat producătorilor de energie verde de 1 certificat pentru fiecare MW şi nu două certificate verzi aşa cum este stabilit prin noua lege de sprijinire a energiilor regenerabile, care aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a putea intra în vigoare.
Dacă se vor acorda două certificate verzi, impactul va fi de 13-14 lei. Comparativ în 2010 influenţa în preţul energiei electrice este de 2,85 lei/MWh, potrivit calculelor AFEER.
În perioada 2005-2009, influenţa a fost următoarea:
2 bani/MWh în 2005 8 bani/MWh în 2006 34 bani/MWh în 2007 48 bani/MWh în 2008 1,21 lei/MWh în 2009
"Acestea sunt influenţele în preţul energiei electrice şi nu reprezintă o creştere a preţului la consumatorul final, întrucât Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei poate compensa într-un fel acest impact", a spus Lungu, la seminarul The Future of Energy, organizat astăzi în Capitală.
El nu a putut preciza ce impact ar avea producţia de energie din resurse regenerabile asupra preţului reglementat al energiei electrice furnizate în special consumatorilor casnici. Lungu a estimat că, la un preţ mediu al electricităţii furnizate consumatorilor casnici de 400 de lei/MWh, un adaos de 7-8 lei, generat de energia verde, ar însemna o creştere de 2-3%.
''Părerea mea este că ANRE va găsi soluţia să nu transfere d