Vizita Fondului Monetar International, care se defasoara in aceste zile in Romania, nu pare sa fie de bun augur, seria de reprosuri care vin din partea oficialilor staini facandu-ne sa tragem un semnal de alarma ca tara noastra ar putea sa resimta criza si anul viitor.
Prima problema pusa de reprezentantii FMI este aceea ca tintele fiscale stabilite pentru 2011 nu vor mai putea fi atinse daca salariile bugetarilor vor fi readuse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca ar putea fi loc pentru o majorare a salariului minim, insa aceasta decizie trebuie analizata cu atentie, deoarece ar putea avea efecte negative serioase.
Mai mult, FMI nu accepta nici propunerea de scadere a cotei unice la 12% mai devreme de anul 2012. Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, coalitia de guvernare i-a informat pe reprezentantii FMI ca doreste reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, impreuna cu alte masuri de relaxare fiscala, din anul 2011, insa FMI si-a exprimat dezacordul fata de aceste reduceri.
Marea ingrijorare cu privire la economia Romaniei consta in faptul ca principalii piloni din acordul de finantare externa pe care se baza reluarea cresterii economice au esuat in mare parte. Cum acordul cu FMI si UE nu a ajutat Romania sa reia cresterea economica, 2011 ar putea fi pentru tara noastra al treilea an de criza.
Avertismentul vine chiar din partea FMI, care accepta sa ia in calculele sale pentru prima data posibilitatea ca evolutia PIB sa fie de -1%. "Pot sa va spun ca noutate ca FMI ia in calcul un scenariu negativ de -1%, pe o plaja de la -1% pana la +1%, dupa ce pana acum vorbeau numai de crestere economica pentru anul urmator", au afirmat pentru Ziarul Financiar surse participante la discutiile din aceste zile cu misiunea Fondului.
Faptu