Experţii Fondului Monetar Internaţional au cerut autorităţilor române ca OUG nr. 50/2010 să nu se aplice retroactiv. În caz contrar, nu vom mai primi următoarea tranşă din împrumut. Sursa: AGERPRES
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a spulberat visul celor peste 4,5 milioane de români care sperau că o să aibă rate mai mici la creditele luate de la bănci.
Asta pentru că ieri şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a anunţat că România va primi următoarea tranşă din împrumut numai dacă modifică Ordonanţa nr. 50/2010 privind creditele populaţiei. Franks le-a cerut ieri atât membrilor Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, cât şi reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, ca OUG 50 să nu se aplice şi creditelor în derulare.
Termen: 15 decembrie
Fondul a impus un termen de rezolvare a acestei probleme până la data de 15 decembrie, altfel nu mai primim tranşa din decembrie de aproximativ 850 milioane de euro. "Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în OUG 50 va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente. Reglementarea existentă poate fi foarte costisitoare, deci trebuie să ne asigurăm că găsim o soluţie care să nu implice costuri pentru bănci, dar să asigure protecţia consumatorului",a spus Franks.
Acesta a mai precizat în ultimele sale declaraţii că ordonanţa în forma actuală ar aduce mari prejudicii sistemului bancar, fapt care ar influenţa negativ economiei şi aşa fragilă. După calculele făcute de bancheri, aceştia ar urma să piardă în urma implementării actului normativ între 300 şi 900 de milioane de euro.
ANPC face lobby la Bruxelles
Noile recomandări impuse de FMI, legate de Ordonanţa 50, nu încurcă în niciun fel planurile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor