Agenţia de Şomaj cheltuieşte de cinci ori mai mult decât încasează din cauza numărului mare de băcăuani fără job. Banii vin doar în mică parte de la bugetul asigurărilor de şomaj virate de angajaţii firmelor şi instituţiilor băcăuane. Diferenţa este susţinută de la bugetul statului.
19.067 de băcăuani nu au serviciu, iar rata şomajului este de 8,11%, peste media pe ţară, arată ultima raportare făcută în urmă cu trei săptămâni. Din totalul şomerilor, 11.100 primesc indemnizaţie, iar pentru plata lor Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) are nevoie de 5,5 milioane de lei lunar.
„Bugetul nostru este deficitar“
Suma este de cinci ori mai mare decât cea încasată din asigurările de şomaj. „Pentru septembrie, contribuabilii au plătit către fondul de şomaj 1, 152 milioane de lei. În această sumă sunt prinse atât contribuţiile angajatorilor, cât şi cele individuale“, ne-a declarat Adrian Anghel, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bacău.
În aceste condiţii, lună de lună sunt viraţi bani din bugetul de stat pentru plata şomerilor. „Bugetul nostru este deficitar, avem mulţi şomeri în plată şi nu ne ajung banii pe care-i strângem noi. De aceea este nevoie de o completare de la bugetul mare“, a explicat Octavian Ţicău, director la AJOFM Bacău. El pune situaţia actuală şi pe seama modificării cotei de contribuţie.
Cursuri mai puţine
„Prin anii ’96 cota de contribuţie la bugetul asigurărilor pentru şomaj era de 5% la angajator şi 1% angajat, acum este de 0,5% pentru ambele cazuri. Este puţin în comparaţie cu necesarul“, a mai spus Ţicău. Din cauza bugetului mic, AJOFM nu-şi mai permite nici să organizeze prea multe cursuri de formare profesională.
„În septembrie nu am avut niciun curs, în octombrie a fost unul de dulgher- tâmplar-parchetar, iar în noiembrie