Dovleacul este leguma care joaca rolul principal in aceasta perioada. Oricum este una din bunatatile toamnei, care incheie sezonul. Originar din America Centrala, a fost adus in Europa in urma cu 500 de ani, dupa ce continentul a fost descoperit de Cristofor Columb.
Dupa ce traditia de Halloween s-a instaurat pretutindeni, leguma a devenit simbolul absolut al sarbatorii, scrie Cuisinez.com.
Dovleacul este o leguma a toamnei si poate fi recoltata incepand din octombrie. Exista mai multe soiuri, care au forme si culori diferite. In ceea ce priveste gustul, diferentele de la un soi la altul sunt minime. Unii sunt mai dulci sau mai parfumati decat altii.
Dovleacul contine 92% apa. Are calorii putine, 60 la 100 de grame de leguma fiarta, si este foarte bogat in potasiu si minunata vitamina A, un antioxidant cu proprietati deosebite. Dovleacul este foarte eficient in combaterea colesterolului.
Miezul contine lecitina, tirozina, peporezina, fosfor si vitamine din gama B. Dovleacul are efect purgativ si este benefic pentru piele. Dovleacul atenueaza procesele inflamatii ale mucoaselor, fiind asemanator cu lanolina, glicerina sau musetelul, dar contribuie si la eliminarii acidului uric. Consumat zilnic ajuta la eliminarea toxinelor are proprietati calmante si este racoritor.
Datorita substantelor continute bostanii sunt recomandati ca adjuvant in tratarea asteniilor, a insomniilor, dar si in cazul afectiunilor cardiace si al diabetului. Este eficient in tratarea hemorizilor, ca urmare a cantitatii foarte mari de fibre pe care o contine si contribuie foarte eficient la inlaturarea edemelor.
In Africa este simbolul uterului
De Sfantul Andrei, la 30 noiembrie, exista si la romani traditia ca dovleacul sa fie sculptat in forma de fata si luminat cu luminari pentru a alunga spiritele rele. In simbol