Arsenalul casnic contine o multime de substante care au potentialul de a deveni "bombe" cand sunt manevrate neglijent. Agenti de curatire care contin amoniac, acizi, incluzand otetul, albastreala si decolorant de rufe, baterii de aparate mici, toate pot fi categorisite cu potential periculos.
In acelasi timp, multe din substantele tinute in bucatarie, camara si baie, chimicale extrem de comune, pot fi folosite la unele treburi care ii vor surprinde pe cei mai multi.
Voi incepe cu samponul. Cuvantul e de origine indiana, venind din limba hindi, in care "champoo" inseamna "masaj". Fidelitatea fonetica este evidenta in cuvantul englez "shampoo".
Un uz inedit pentru sampon e in accelerarea procesului de germinare a semintelor puse pentru rasaduri de primavara, in special rosii, vinete si ardei. Pamantul din laditele sau cutiile unde se seamana semintele trebuie mentinut umed cu un amestec de o lingurita de sampon la un litru de apa. Timpul necesar pentru incoltire se injumatateste.
Multe dintre articolele de imbracaminte care "intra la apa" dupa primul spalat pot fi repuse in starea originala prin scufundarea intr-o solutie extrem de diluata de sampon, in apa calduta, unde, dupa o jumatate de ora, fibrele sunt patrunse bine si articolul se poate pune la uscat, intins, fara a se stoarce.
Samponul pentru copii este extem de eficient pentru indepartarea machiajului facial, fara afectarea pileii. Si e mult mai ieftin decat articolele cosmetice de specialitate produse in acest scop.
Vara, dupa ploi, in locurile unde s-a adunat apa statuta, prin cauciucuri abandonate, cutii de metal etc. larvele de tantari se dezvolta rapid. O ligurita de sampon amestecata cu o lingurita de ulei (de gatit, de motor etc.) picurata in aceste locuri formeaza un film impenetrabil, la suprafata apei, oprind oxigenul pentru larv