Desi este o leguma gustoasa si foarte sanatoasa, mancam foarte putin dovleac. Si asta in ciuda faptului ca dovleacul a adunat toata vara, in pulpa lui, caldura si sanatate din soarele verii.
Dovleacul este in plin sezon, de acum si pana in decembrie, si este o sursa minunata de vitamine, fibre si minerale. Este deosebit de bun, fie ca este folosit in preparate dulci, fie in supe si mancaruri.
tarta cu dovleac
Cel mai simplu mod in care se poate prepara dovleacul este la cuptor. Taie dovleacul in bucati si coace-l, dupa ce il stropesti cu ulei sau unt topit. Presara sare si cimbru uscat. Este perfect drept garnitura, dar este delicios si simplu. Miroase a blandete de toamna.
Ca o provocare pentru a manca mai mult dovleac, iata doua retete perfecte.
Supa crema de dovleac
Ca sa o pregatesti ai nevoie de un kilogram de pulpa de dovleac, bine copt, 100 de grame de unt, doua cepe, o lingurita de pudra de nucsoara, piper, doua cuburi de supa de pui sau supa de legume, o canita mica de lapte, ulei, sare.
Incepe sa pregatesti supa prin a curata si taia, in bucati potrivite, dovleacul. Toaca ceapa marunt si caleste-o in ulei. Adauga sare si piper. Cand s-a calit bine adauga dovleacul si untul. Caleste totul, amestecand din cand in cand. Adauga laptele, acopera si lasa sa fiarba inabusit circa 15-20 de minute.
Dovleacul de Halloween
Rastoarna totul intr-o oala in care ai pus apa (doi litri) si cuburile de concentrat, si fierbe totul pentru 30 de minute, pana ce dovleacul este bine patruns. Cu un blender vertical trasforma supa in crema. Adauga sare, piper si nucsoara. Mai poti pune si putin cimbru uscat sau patrunjel proaspat. Serveste supa fierbinte impreuna cu o lingura de smantana si felii de paine prajita.
Risotto cu dovleac
O mancarica delicioasa,