Autorităţile au cedat în faţa FMI şi a Comisiei Europene şi nu vor mai aplica Ordonanţa 50/2010 şi pentru creditele în derulare. Finanţatorii externi insistă ca Ordonanţa 50 să fie modificată. România riscă altfel să nu mai primească următoarele tranşe şi să fie declanşată procedura de infringement.
Deşi au poziţii ferme privind modificarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE) au evitat ieri să explice clar în ce constă această modificare şi dacă este precondiţie pentru eliberarea viitoarei tranşe.
Citeşte şi:
Jeffrey Franks: Orice modificare trebuie să se încadreze în bugetul stabilit pentru 2011
SALARIZAREA ÎN SECTORUL PUBLIC ŞI ÎN SECTORUL PRIVAT DIN ROMÂNIA. INEGALITĂŢI ŞI MITURI
SCENARII PRIVIND IMPACTUL CREŞTERII SALARIUL MINIM
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a precizat că este foarte important să se găsească un echilibru între protejarea consumatorului şi cea a sistemului bancar. „Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective", a spus Franks în cadrul conferinţei de prezentare a concluziilor celei de-a şasea misiuni de evaluare a acordului stand-by.
Ce înseamnă acest echilibru? Premierul Boc le-a explicat membrilor Biroului Permanent Naţional (BPN) al PDL: „Ordonanţa 50/2010 nu se va mai aplica şi pentru contractele în derulare".
Surse din PDL prezente la BPN au confirmat pentru „Adevărul" că Emil Boc a recunoscut că Ordonanţa creditelor va fi modificată în favoarea băncilor. Această măsură avantajează băncile comerciale care şi-au făcut lobby susţinând că vor avea pierderi de sute de milioane de euro.
Totuşi, Boc nu le-a oferit colegilor de partid mai multe detalii legate de înţelegerea pe Ordonanţa creditelor. Şeful misiunii FMI a r