Zona creierului responsabilă cu reglarea impulsurilor are o dimensiune mai mică la tinerii obezi decât la cei cu o greutate normală, potrivit unui nou studiu american pe tema obezităţii. Sursa: Shutterstock
Astfel, se pare că nu lipsa voinţei este vinovată de kilogramele în plus, ci dimensiunea acestei regiuni a creierului, care favorizează acumularea depozitelor adipoase încă din copilărie.
O altă ipoteză lansată de cercetători sugerează că obezitatea însăşi ar putea conduce la micşorarea treptată a creierului, care, în schimb, determină apetit nelimitat.
"Este simplist să spunem că tinerii nu au suficientă voinţă încât să slăbească. Este mai mult decât atât. Fie creierul lor este prorţionat diferit încă de la naştere, fie este afectat pe parcurs", subliniază medicul Antonio Convit, profesor la Universitatea de Medicină dn New York.
Lobul frontal al creierului, cheia apetitului exagerat
La studiu au participat 91 de tineri, dintre care 54 erau obezi.
Specialiştii au scanat creierele acestora (mai exact lobul frontal) cu ajutorul rezonanţei magnetice şi i-au pus să răspundă unor chestionare.
Lobul frontal este responsabil cu reglarea impulsurilor şi autocontrolul, orice modificare a acesteia traducându-se printr-o slabă capacitate de înfrânare a impulsurilor.
Rezultatele studiului au arătat că la tinerii obezi dimensiunea acestei zone este sub medie, astfel că tinerii obezi au avut dificultăţi în a-şi controla obiceiurile alimentare şi au obţinut rezultate mai slabe la testele cognitive decât cei cu o greutate normală.
Întrucât tinerii studiați provin din familii cu acelaşi venit, nu se pune problema ca statutul lor social să influenţeze rezultatul studiului.