Organizatorii proiectului „Guerilla Verde“ au făcut un adevărat maraton pentru a-şi duce mesajul eco în şcoli, licee şi facultăţi. Caravana a avut drept scop să-i facă pe tineri să înţeleagă mai bine importanţa reciclării deşeurilor.
„A fost distractiv. Mi-ar plăcea ca şi la clasă profesorii să nu mai vină doar ca să ne trântească lecţia şi să ne spună «învăţaţi»", a declarat Cătălin Pop, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „George Bariţiu" din Cluj. Cătălin este unul dintre sutele de elevi care au participat la proiecţiile de filme şi la dezbaterile care au urmat acestora - în timpul programului „Guerilla Verde", promovat în cinci oraşe ale României.
Reguli pentru toată lumea
Tinerii au fost impresionaţi de ce se poate face cu deşeurile pe care până acum le aruncau neglijent. „Mi-a plăcut ideea că, dintr-o singură sticlă, poţi produce energie pentru şase ore", a mai spus Cătălin Pop. Spre surprinderea organizatorilor, unii participanţi au declarat că practică deja reciclarea.
„Eu strâng hârtiile pe care nu le mai folosesc sau fluturaşii pe care-i primesc şi le duc în locuri special amenajate. Dar, deşi noi selectăm deşeurile, nu suntem siguri că mai departe se respectă acest procedeu", a declarat Tudor Manolache, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Cluj.
Tânărul a făcut referire la situaţiile în care cei responsabili cu colectarea gunoiului pun laolaltă deşeurile selectate de oameni. „Asta m-a şocat pe mine. Ar trebui ca toţi să respectăm regulile", a adăugat Tudor.
La finalul întâlnirii, o elevă de clasa a VIII-a, Maria Maino, le-a propus tinerilor prezenţi la dezbatere să se implice într-un proiect ecologic. „Tot timpul văd în drum spre şcoală cum oamenii aruncă diverse gunoaie pe stradă. Ar trebui să ne strângem de la mai multe şcoli şi să facem ceva în acest sens", a spus eleva.
Pap