Comisioanele abuzive dar şi alte taxe pe care băncile le-au impus clienţilor în ultimii ani, au făcut ca debitorii să se grupeze şi să contraatace în instanţă. Sursa: THEO PANĂ
"Ordonanţa este scânteia care a aprins focul acestor litigii şi reclamaţii. Procesele care s-au declanşat împotriva băncilor nu s-au declanşat în acest an, acum sunt doar multe", a spus avocatul Gheorghe Piperea.
Procesele sunt declanşate de prin 2008, ANPC a câştigat zeci sau poate chiar sute de procese contra băncilor. În ele au fost prezenţi şi consumatori în nume propriu. Procesele s-au desfăşurat peste tot în ţară. Potrivit acestuia sunt foarte multe de comisioane abuzive, printre acestea numărându-se comisionul de risc sau comision de monitorizare a riscului sau comisionul de rezervă minimă obligatorie.
"Toate aceste comisioane aşa cum bine ANPC a sesizat, nu sunt abuzive pentru că există în contract şi sunt denumite contract, ci pentru că ele fiind încasate lunar de fapt maschează în realitate o dobândă", a afirmat avocatul.
Cum se manifestă clauzele abuzive
Clauzele abuzive se manifestă şi acestea pe două planuri. "Este vorba mai întâi de planul relaţiei cu consumatorul care descoperă după ce a semnat contractul de adeziune care nu l-a negociat tot felul de surprize neplăcute", a declarat Piperea.
Conform lui, clientul se uită pe desfăşurător şi vede că are pe coloana din stânga o dobândă care pare să fie ok pentru că este cu două sau trei puncte mai reducă decât dobânda practicată de băncile concurente, dar pe coloana din dreapta observă comisionul acesta de risc. Dobânda este de 200 de euro, comisionul de risc este de 100 de euro.
"Am descoperit o realitate uluitoare pe care BNR încă nu a reşit să o descopere. Comisioanele acestea, care sunt aplicate lunar, sunt înscrise în contabilitatea băncilor la ven