Care este rolul şi însemnătatea articulaţiei temporo-mandibulare? Ridică ea într-adevăr probleme medicale? Consultaţia trebuie făcută la medicul de famile sau la stomatolog?
ANATOMIE
Articulaţia temporo-mandibulară reprezintă conexiunea, joncţiunea dintre mandibulă şi osul temporal al craniului, fiind situată în faţa urechii, de fiecare parte a capului. Extremitatea superioară rotundă a mandibulei pătrunde într-o cavitate din osul temporal, ambele elemente fiind acoperite cu un ţesut cartilaginos şi între ele se interpune un disc fibros, ce are rol de a amortiza şocul şi de a facilita mişcările articulare.
Articulaţia este una dintre cele mai complexe din organism, înglobând oase, ligamente, tendoane, muşchi, vase, nervi şi, de asemenea, este probabil una dintre cele mai ,,neobosite", realizând deschiderea şi închiderea gurii pentru a muşca, a mesteca, a vorbi, a căsca etc. Pentru aceasta, ea realizează mişcări diverse: înainte-înapoi, sus-jos şi lateral. E de la sine înţeles că afectarea oricărei componente va genera o patologie locală: cartilajul se poate inflama, discul se erodează, articulaţia poate suferi traumatisme minime sau majore, muşchii se pot contracta excesiv. Putem simţi articulaţia temporo-mandibulară fie dacă punem degetul pe porţiunea triunghiulară din faţa urechii, fie punând un deget în canalul auricular, în partea lui internă. Dacă deschidem gura, vom simţi la deget mişcările acesteia şi uneori în maladii ale articulaţiei, mişcările vor fi însoţite de durere.
Frecvent, simpla suprasolicitare a articulaţiei se poate solda cu simptome neplăcute: mestecatul excesiv (de la guma de mestecat la ronţăitul dulciurilor, seminţelor şi chiar... a creioanelor sau a unghiilor) sau pe o singură parte, odihna cu bărbia în piept, vorbitul la telefon plasând aparatul între cap şi umăr. Alteori, este vorba despre o su