Declaraţia din urmă cu câteva luni, prin care cunoscutul actor Michael Douglas recunoştea că suferă de cancer orofaringian în stadiu avansat (dar cu 80% şanse de supravieţuire), a stârnit multe controverse în media, dar şi în lumea medicală din SUA, care au profitat de ocazie să tragă un nou semnal asupra acestei maladii.
Cancerele orofaringiene (care afectează în principal baza limbii, amigdalele şi faringele) au un procent destul de redus de supravieţuire: peste cinci ani (circa 50%). Şi asta nu pentru că ar fi foarte virulente, ci pentru că sunt diagnosticate, de obicei, în stadii avansate. În SUA, de exemplu, sunt descoperite aproximativ 34.000 de noi cazuri anual, iar în total, în lume, 480.000 pe an, o frecvenţă mai mare fiind observată în Franţa şi în Ungaria.
Avertismentul lansat de medici este nu atât creşterea frecvenţei maladiei, cât schimbarea profilului patologic. Astfel, dacă în trecut se considera că factorii de risc sunt fumatul şi consumul excesiv de alcool (şi mai ales asocierea lor), iar pacienţii erau în mod frecvent bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani, în ultimele două decenii s-a constatat o înmulţire a tumorilor asociate cu infecţia HPV. Riscul cel mai mare îl au bărbaţii în jurul vârstei de 40 de ani, nu neapărat fumători sau băutori. Concluzia este că, deşi fumatul şi alcoolul rămân factori clar determinanţi în producerea cancerului orofaringian, totuşi, incidenţa acestor tumori a scăzut din cauza atitudinii şi măsurilor adoptate împotriva fumatului. În schimb, în această perioadă, cancerul orofaringian asociat cu HPV a crescut, dublându-se la persoanele între 40 şi 50 de ani. Este implicat în primul rând tipul HPV 16, dar şi HPV 18, ambele incriminate în geneza cancerului de col uterin.
Un studiu desfăşurat în Suedia pe durata a 30 de ani a arătat că, dacă în anii '70, doar 25% dintre tumorile orofaring