Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra riscului mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză şi recomandă populaţiei să cumpere carne de porc numai din spaţii autorizate sanitar, după ce 138 de persoane din judeţul Bihor s-au îmbolnăvit.
"În judeţul Bihor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de porc cumpărată din locuri neautorizate", precizează Ministerul Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat de presă.
Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, arată ministerul.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat, marţi, că a început o anchetă după ce 49 de persoane au fost internate cu trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată de la un bărbat din localitatea bihoreană Cheţ.
"Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în 2 octombrie 2010, în localitatea Cheţ, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat şi comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect", spuneau reprezentanţii DSP Bihor.
Primul pacient a fost internat abia în 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat tot mai multe persoane s-au prezentat la spital. Majoritatea bolnavilor sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalulu