În primul sezon gripal postpandemic pe care Europa îl va experimenta vor circula mai multe tulpini gripale, inclusiv A/H1N1, însă rata de transmisie şi numărul internărilor vor fi mai mici. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Previziunile privind evoluţia gripei aparţin Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi se bazează pe rezultatele monitorizărilor efectuate în emisfera sudică, în timpul celei de-a doua ierni pandemice (mai-august 2010). "În acest sezon este mult mai probabil să circule un virus cu mai multe tulpini, mult mai probabil decât virusul A/H1N1 izolat. Estimăm rate mai scăzute de transmisie şi mai puţine internări, deşi pot exista focare", afirmă Argus Nicoll, coordonator ECDC.
Aceste estimări sunt confirmate şi de Victor Olsvasky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. "Deşi virusul A/H1N1 va mai circula, nu izolat, ci în asociere cu alte tulpini, populaţia s-a imunizat încă de anul trecut (fie că a fost vaccinată, fie că a făcut boala) şi a dezvoltat rezistenţă la virus", explică Olsvasky.
Dacă victimele gripei pandemice din 2009 au fost cu precădere tinerii, anul acesta grupurile vulnerabile sunt mai degrabă vârstnicii de peste 65 de ani, bolnavii cronic şi personalul medical, care, de altfel, vor fi vaccinaţi cu prioritate.
40.000 de decese anual în ţările UE din cauza gripei
Gripa este o infecţie respiratorie cauzată de virusuri, extrem de contagioasă şi debutează în Europa în fiecare toamna târziu sau la începutul iernii. Sezonul gripal în Europa se poate prelungi chiar şi patru luni. Nu oricine ia virusul manifestă simptome grave. La cei care fac forme uşoare, gripa trece în maximum o săptămână.
Complicaţiile bolii, în schimb, pe un fond de afecţiuni cardiovasculare sau respiratorii pot pune în pericol viaţa bolnavilor.
"40.000 de oam