Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că se va implica în modificarea Ordonanţei creditelor, astfel încât aceasta să respecte „spiritul şi litera“ directivei UE. Guvernatorul băncii centrale a atras atenţia că unele prevederi ale Ordonanţei 50/2010 nu sunt incluse în directiva europeană şi „nu au ce căuta acolo“.
Ţintirea Inflaţiei - Raport trimestrial asupra inflaţiei, noiembrie 2010
Raport asupra inflaţiei -noiembrie 2010
După mai multe declaraţii ambigue ale reprezentanţilor FMI, dar şi ale guvernanţilor români, privind modul de aplicare a Ordonanţei 50/2010, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a încercat să transmită ieri un mesaj clar:
„Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a explicat Isărescu.
El a adăugat că unele dintre prevederile Ordonanţei 50 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi „nu au ce căuta acolo", dar a fost o întrecere „hai să penalizăm băncile" şi s-a sărit dintr-un exces în alt exces. Ordonanţa privind contractele de credit pentru consumatori, ce transpune în legislaţia naţională Directiva europeană 48/2008, a fost extinsă şi se aplică şi pentru creditele aflate în derulare.
Aşadar, dacă actul normativ va fi adus „în litera" directivei europene, el nu se va mai aplica şi pentru creditele vechi.
BNR intră în luptă
Acest lucru a fost indicat voalat şi de membrii delegaţiei FMI, prezenţi în România până la începutul acestei săptămâni.
Ei au subliniat necesitatea modificării actului normativ, fără a specifica dacă măsura constituie condiţie pentru virarea