Două zile de nervi, tensiuni şi negocieri - asta a primit ieri Traian Băsescu drept cadou la sărbătorirea celor 59 de ani. A fost foarte aproape să primească - tot pe post de cadou - şi demisia lui Emil Boc, însă acesta s-a răzgândit înainte ca preşedintele să ajungă la Palatul Victoria, miercuri seară.
Surse din Coaliţia de guvernare susţin că, după ce liderii UDMR au ameninţat că vor ieşi de la guvernare, Emil Boc şi-a exprimat, în cadrul şedinţei de guvern, intenţia de a-şi depune mandatul. Colegii săi, care şi-ar fi pierdut şi ei, laolaltă cu premierul, funcţiile, l-au rugat să renunţe, şi astfel s-a încheiat un nou episod în care Emil Boc şi-a pus pe masă demisia pentru a o retrage imediat.
După şedinţa de guvern, Traian Băsescu a sosit la Palatul Victoria, venind dintr-o vizită în Slovenia, pentru a discuta cu premierul şi mai ales cu liderii UDMR, care acuzau în principal o conspiraţie a partenerilor de guvernare, pentru a le bloca revendicările cuprinse în Legea educaţiei. Asta în contextul în care judecătorul de la CCR care a votat împotriva asumării responsabilităţii guvernamentale pe Legea educaţiei a fost Petre Lăzăroiu, desemnat la Curte chiar de Traian Băsescu.
Senatorul Gyorgy Frunda a declarat de altfel public că votul dat de CCR a fost unul politic şi că Petre Lăzăroiu a fost "îndrumat" să voteze în felul în care a votat. Traian Băsescu a ţinut să îl asigure pe Marko Bela că nu el a dat dispoziţie judecătorului desemnat de Preşedinţie să voteze împotriva legii, explicând că "a aflat" că Lăzăroiu avea de fapt un interes personal, el fiind cadru didactic la o universitate particulară şi, potrivit noii legi, ar fi fost în pericol să îşi piardă dreptul de a profesa din cauză că nu şi-a susţinut examenul de doctorat.
A doua acuzaţie concretă legată la "trădarea" operată de cei de la PDL faţă de UDMR a