Binefacerile guliei sunt putin cunscute. Nici n-ar avea cum sa fie: cei vechi nu ne-au lasat traditii despre aceasta banala leguma. Poate le era necunoscuta, poate dezagreabila. Astazi, saracii se cam satura numai cu cartofi, iar bogatii se fandosesc mai mult cu andive.
Inainte de toate, gulia este un aliment care nu ingrasa, nu cade greu la stomac si nu afecteaza bila. Poate este singurul aliment dotat cu 0 colesterol, 0 zaharuri si doar 0,2 grasimi la suta de grame.
Singura contraindicatie se adreseaza celor ce sufera de afectiuni ale tiroidei. S-ar parea ca ei nu ar trebui sa consume gulii, care contin glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.
In schimb, gulia contine potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan si cupru, toate importante pentru echilibrul sanatatii noastre. Nutritionistii recomanda consumul legumei sub forma cruda, in salate sau fiarta inabusit.
Intr-o cantitate semnificativa, gulia contine si fosfor, substanta minerala ce are un rol important in intarirea sistemului imunitar si a accelerarii procesului de vindecare. De asemenea, fosforul ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintiilor si este important pentru copii, in procesul de crestere.
Cura de dezintoxicare
Pentru eliminarea toxinelor din organism, este recomandata cura sistematica de gulii. Cura se aplica timp de o saptamana sau chiar 10 zile: dimineata se ia pe stomacul gol o lingura cu ulei de masline, care asgura un pansament gastric si micsoreaza colesterolul din sange. Dupa o jumatate de ora, inaintea micului dejun, cateva felii de gulie (50 g) sunt suficiente pentu dezintoxicare.
Copiilor, indeosebi celor cu tendinta de rahitism, li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov (g