A cunoscut România şi la momentul zero - când a izbucnit Revoluția. A revenit după 20 de ani într-o ţară pe care o consideră democratică. Jeri Guthrie-Corn, numărul doi din Ambasada SUA, spune însă că va pleca vara viitoare din România şi cu o singură amintire neplăcută: lupta pentru statutul Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti.
Acordul bilateral de asistenţă tehnică dintre SUA-România din 1995, prevede că Şcoala Americană Internaţională este scutită de taxe. În România i-au fost impuse totuşi taxe de proprietate începând din anul 2004. După 7 ani de procese şi amânări în sistemul din România, Consiliul Director al Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti tot nu a reuşit să rezolve această situaţie dificilă.
Aţi fost aici şi acum 20 de ani, în timpul Revoluţiei. Atunci, românii aveau bani, dar nu aveau ce să cumpere. Acum, au ce să cumpere, dar nu mai au bani. Cât credeţi că vor mai plăti preţul libertăţii? Cât va mai dura tranzitia?
Vorbim despre două perioade extrem de diferite. Am fost aici acum 20 de ani, de fapt, aproape 21. Ştiu că nu era nimic la piaţă, la fel cum se întâmpla în multe state din blocul comunist. Era o economie artificială, nu era o piaţă deschisă, liberă şi asta însemna că, de fapt, nu găseai nimic pe piaţă. Am văzut acelaşi lucru în multe ţări unde am lucrat şi am trăit. Cred că varietatea de produse care există în ziua de azi, accesul la bunuri necesare precum medicamentele sunt normale... Când am venit aici data trecută nu exista nici măcar hârtie igienică, bunuri de strictă necesitate nu erau de găsit. Deci cred că România a înregistrat progrese ca democraţie şi economie de piaţă. Ştiu că acum e o perioadă economică dificilă. Când vă referiţi la problemele economice ale românilor pot să vă spun că şi în Statele Unite foarte mulţi oameni au probleme din pricina crizei economice. Circa 10% dintre american