Iulie a fost luna în care s-a schimbat cursul costurilor la toate creditele din piaţă, atât la cele pentru case, cât şi la cele de consum. Sursa: SHUTTERSTICK
Ordonanţa 50 a avut şi ea un cuvânt de spus în acest sens. După ce, de la începutul anului, dobânzile la creditele ipotecare în euro s-au încadrat între intervalul de 5 şi 6 procente, în cel de-al treilea trimestru al anului acestea au ajuns să fie peste 7 procente, potrivit revistei "Capital".
Cu toate acestea, creditele din segmentul imobiliare s-au ieftinit uşor în luna septembrie în comparaţie cu cea anterioară. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie a scăzut cu 0,7 puncte, ajungând la 6,7% în septembrie, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României.
Chiar dacă înregistrează un trend în scădere, ele sunt în continuare mai scumpe decât erau la începutul anului. Cel mai mic preţ efectiv la creditele noi pentru case a fost perceput de bănci în luna februarie, când a fost o dobândă medie de doar 5,49%.
Dacă la creditele pentru locuinţe situaţia arăta din ce în ce mai îmbucurător, nu acelaşi lucru se poate spune şi pentru împrumuturile de consum în monedă europeană. În luna a noua a acestui an, au crescut cu 0,23 puncte procentuale, până la 9,73%. Ca şi la cele ipotecare, costurile efective pentru creditele de consum au început un trend ascendent tot în luna iulie.
La lei, împrumuturile au stagnat
În septembrie, creditele de consum în monedă naţională au rămas la aceeaşi valoare ca în luna precedentă. Ordonanţa 50 a schimbat evoluţia lor în lunile de vară pentru că, tot în iulie, acestea au început să crească semnificativ. Faţă de iunie, dobânzile s-au majorat cu un punct procentual, până la 18,77%, se mai arată în datele BNR.
Mişcarea este cel puţin ciudată, pentru că băncile au scumpit acest tip de împrumuturi c