Declaraţia din urmă cu câteva luni prin care cunoscutul actor Michael Douglas recunoştea că suferă de cancer orofaringian în formă avansată - stadiul IV - (dar cu 80% şanse de supravieţuire) a stârnit multe controverse în SUA, în media, dar şi în lumea medicală. Totuşi, toţi au profitat de ocazie să tragă un nou semnal de alarmă asupra acestei maladii. Principalul mesaj lansat: sexul oral este periculos, doeoarece poate fi o cauză a cancerului orofaringian.
DE LA ŢIGARĂ ŞI ALCOOL LA SEX ŞI HPV
Avertismentul medicilor priveşte nu atât creşterea frecvenţei cancerului orofaringian, cât schimbarea profilului său patologic. În trecut, se considera că factorii de risc sunt fumatul şi consumul excesiv de alcool, dar mai ales asocierea lor. Pacienţii erau, în mod frecvent, bărbaţi peste 50 de ani. Iată însă că în ultimele două decenii s-a constatat o înmulţire a tumorilor asociate cu infecţia HPV (human papilloma virus), iar riscul cel mai mare îl au bărbaţii în jurul vârstei de 40 de ani, nu neapărat mari fumători sau băutori.
Concluzia este că, deşi fumatul şi alcoolul rămân factori clar determinanţi în producerea cancerului orofaringian, totuşi incidenţa acestor tumori puse pe seama tabagismului a scăzut mai ales prin atitudinea şi măsurile adoptate în ultimele decade împotriva fumatului. În schimb, tot în această perioadă, cancerul orofaringian asociat cu infecţia HPV a crescut de mai multe ori, în special la persoanele între 40 şi 50 de ani. Corelaţia dintre infecţia HPV şi cancer nu este nouă, acest virus fiind implicat în mod cert în geneza cancerului de col uterin, vulvo-vaginal, anal şi penian, ceea ce face ca aceste neoplazii, în ciuda aurei nefaste, să fie totuşi printre puţinele ce pot fi prevenite, prin evitarea contaminării şi prin depistare precoce.
De exemplu, în ţările dezvoltate practicarea sistematică a examenului