Ofiţerul este printre cei mai buni şahişti din ţară, dar are şi rezultate deosebite în Poliţie. A reuşit să oprească un transport de peste 700.000 de ţigări în Vama Albiţa.
Primul contact cu tabla de şah l-a avut în clasa a II-a, după ce l-a văzut pe un profesor practicând sportul minţii. „El mi-a explicat cum se joacă, iar la scurt timp am câştigat campionatul de şah organizat la nivelul şcolii. Ulterior, am început să joc mai des, cu vecini, chiar şi cu oameni mai mari, pe care începusem să îi bat“, îşi aminteşte Corneliu Ursan.
Deşi dezvoltase o adevărată pasiune pentru şah, câţiva ani buni Corneliu a abandonat sportul minţii pentru radiotelegrafie. Şi această disciplină i-a adus succese, el obţinând locul VI la „Daciada Naţională“, demonstrând că stăpâneşte aproape la perfecţie limbajul Morse.
După absolvirea Şcolii de Grăniceri de la Oradea, Corneliu Ursan a fost încadrat la Poliţia de Frontieră Vaslui. „Cu şahul am avut iar contact în 1999, când m-am stabilit la Râşeşti, judeţul Vaslui. Trei ani mai târziu, am participat la prima competiţie, un concurs pe Direcţia Poliţiei de Frontieră Iaşi. Atunci am oţinut locul II, asta deşi nu studiasem deloc şahul. În acelaşi an, am concurat la Campionatul Naţional al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, unde am oţinut locul V“, explică Ursan.
Abia în 2003 poliţistul a început să aprofundeze jocul de şah, după o participare la o competiţie realizată la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe care a terminat-o printre ultimii.
„Atunci am achiziţionat prima carte de şah, de la maestrul Biro Şandor. El mi-a explicat cum să studiez, ce să citesc, ce fel de deschideri să fac. Practic, atunci am înţeles că şahul este ca o matematică fără pix şi hârtie“, îşi aminteşte Corneliu.
Club de şah în Divizia A
Odată cu aprofundarea şah