Exerciţiile fizice nu combat depresia pe termen lung, potrivit unei analize a studiilor efectuate de-a lungul timpului pe această temă.
Efectele sportului, deşi ameliorează simptomele depresiei pe termen scurt, nu se menţin pe termen lung.
Autorul studiului, Dr. Jesper Krough, de la Spitalul Univesritar din Danemarca, citat de Reuters, se declară surprins de rezultate: "Mă aşteptam ca sportul să aibă efect pe termen lung asupra depresiei. Per total, efectele lui sunt foarte mici, aproape inexistente", afirmă acesta.
Totuşi, aceste lucru nu trebuie să determine persoanele depresive să înceteze activitatea fizică, întrucât acestea au un risc mare de a muri din cauza diabetului şi a bolilor cardiovasculare, riscuri pe care activitatea fizică susţinută le poate combate.
Sportul, acelaşi efect cu antidepresivele, pe termen scurt
Conform studiilor anterioare, exerciţiile fizice au un mare impact asupra depresiei, cel puţin pe termen scurt. Un studiu efectuat în 2007 pe un grup de 202 adulţi care sufereau de depresie indică faptul că terapia prin exerciţii fizce avea acelaşi efect ca antidepresivele.
De asemenea, tot în acelaşi an, un alt studiu demonstra faptul că activitatea fizică putea ameliora simptomele depresiei în cazul acelora care nu suportaseră tratamentul medicamentos.
Pe de altă parte, acest din urmă studiu este o analiză a studiilor ample care au măsurat efectele pe termen lung ale activităţii fizice asupra depresiei, monitortizând pacienţii mai multe luni după sistarea activităţii fizice.
Analiza a fost publicată în Journal of Clinical Psychiatry şi are la bază 13 studii, care au inclus fiecare cel puţin 700 de pacienţi.
Deşi, în medie, starea celor care au făcut sport s-a îmbunătăţit uşor la sfârşitul programului, după mai mult de jumătate de an, beneficiile au fost aproape inexistente.
"De